Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

ΒΑΣΙΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΡΑΣΗ "ΣΥΝ ἈΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ." ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ : ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ( ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΝΟΗΣΗ) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…. ΚΑΝΤΟ ΛΟΙΠΟΝ…

Vasilis Theodoropoulos

ΓΙΑΤΙ «ΓΝΩΘΙ Σ΄ΕΑΥΤΟΝ» ΚΑΙ ΟΧΙ «ΘΕΩΝ ΔΕΕΣΘΕ»:
Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΡΑΣΗ "ΣΥΝ ἈΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ. " ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΩΣ "ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΕΣΑΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ , ΑΛΛΑ ΚΟΥΝΑ ΚΙ ΕΣΥ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ!" ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΦΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΌΜΗΡΟΥ Ή ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΜΕΙΣ ΔΑΝΕΙΣΤΗΚΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΦΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΣΩΠΟΥ « ΑΝΗΡ ΝΑΥΑΓΟΣ». ΑΥΤΗ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΕΥΡΕΩΣ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΣΤΟ ΔΙΑΧΥΤΟ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ Η΄ ΔΕΗΣΗΣ Η΄ ΕΠΙΚΛΗΣΗΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΑΤΟΜΙΚΗ ΔΥΣΚΟΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΧΑΡΑΞΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑΚΗ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΣΥΝΗΘΗ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΠΟ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ…. ΊΣΩΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ. ΑΝ ΑΥΤΗ Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΤΑΝ ΧΡΟΝΙΚΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΕΓΓΡΑΦΕΙ Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΑΥΤΗ ΡΗΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΕΥΡΙΣΚΕ ΤΗΝ ΑΝΑΛΟΓΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΚΑΙ ΘΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΤΑΝ ΜΕ ΑΠΟΡΙΑ…. ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΥΤΗ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΔΕΗΣΕΩΝ ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΑΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΜΕΓΙΣΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ, ΘΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΑΘΗΝΑ. ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΕΙΧΑΝ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΕΙ ΟΙ ΠΕΡΣΕΣ ΝΑ ΕΙΧΑΝ ΚΑΤΑΦΥΓΕΙ ΣΤΟΝ ΝΑΟ ΤΗΣ ΘΕΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΗΤΑΓΑΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΘΟΥΝ. ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΠΟΤΕ. ΑΝΤΙΘΕΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΙΟ ΗΡΩΙΚΟ ΤΡΟΠΟ. 
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΔΕΗΣΗΣ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΧΕΙ ΟΝΤΩΣ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥΣ ΠΟΥ ΕΠΙΚΡΑΤΟΥΣΕ ΜΙΣΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΠΟΚΟΡΥΦΩΜΑ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΟΘΩΜΑΝΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΡΩΜΗΣ, ΟΤΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΗΤΑΝ ΟΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ « ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ» ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΕΝΟΙ ΕΨΑΛΛΑΝ « ΤΗ ΥΠΕΡΜΑΧΩ» ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΝΤΑΝ ΤΑ ΤΕΙΧΗ. ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΕΙΧΑΝ ΓΝΩΣΤΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΔΟΓΜΑΤΙΚΗ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ.
ΤΑ ΧΑΡΑΓΜΑΤΑ , ΤΑ ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΣΥΝΔΡΟΜΑ ΤΟΥ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Ο ΕΙΚΟΝΙΚΟΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΕΧΟΥΝ ΣΤΗΣΕΙ ΠΟΛΥ ΣΤΕΡΕΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΕΙΚΟΝΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Η ΑΘΗΝΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΟΝΟΥΣ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΙΑ Η ΝΟΗΣΗ Η ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΤΟΥ ΝΟΥ, Η ΦΡΟΝΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΙΣΤΗ. ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΠΙΟ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΑΝ ΟΤΙ Η ΑΘΗΝΑ ΕΧΕΙ ΑΜΕΣΗ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΗΜΟΝΑ ΟΝΤΑ. Η ΠΕΡΙΦΗΜΗ ΦΡΑΣΗ "ΣΥΝ ἈΘΗΝΑ ΚΑΙ ΣΥ ΧΕΙΡΑ ΚΙΝΕΙ." ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ : ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ( ΕΠΕΙΔΗ ΕΧΕΙΣ ΤΗΝ ΝΟΗΣΗ) ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ…. ΚΑΝΤΟ ΛΟΙΠΟΝ… 
ΕΙΝΑΙ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΧΕΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ. 
ΟΙ ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ ΑΘΗΝΑΙΟΙ ΟΤΑΝ ΕΝΗΡΓΗΣΑΝ ΜΕ ΝΟΗΣΗ, ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΗΣΗ ( ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ) ΕΓΡΑΨΑΝ ΑΘΑΝΑΤΑ ΕΠΗ ΟΠΩΣ ΑΥΤΑ ΤΟΥ ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ. ΟΙ ΕΠΙΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΙΣ ΠΑΤΡΩΑΣ ΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ (ΤΟΝ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΜΑΣ ΚΩΔΙΚΑ) ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΥΞΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ ΜΑΣ. Η ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΛΙΞΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ «ΓΝΩΘΙ Σ΄ ΑΥΤΟΝ» ΚΑΙ ΟΧΙ «ΘΕΩΝ ΔΕΕΣΘΕ». ΑΛΛΩΣΤΕ :
«ΜΑΤΑΙΟΝ ΕΣΤΙ ΠΑΡΑ ΘΕΩΝ ΑΙΤΕΙΣΘΑΙ Α ΤΙΣ ΕΑΥΤΩ ΧΟΡΗΓΗΣΑΙ ΙΚΑΝΟΣ ΕΣΤΙ». (ΕΙΝΑΙ ΜΑΤΑΙΟ ΝΑ ΖΗΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου