Δευτέρα, 23 Απριλίου 2018

"Ο ΑΛΒΑΝΟΣ, ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΙΟΣ" «Αλβανός Τουρίστας».....«Έλληνας τουρίστας...» Του Παναγιώτη Τερπάνδρου Ζαχαρίου.

Ο ΑΛΒΑΝΟΣ, ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΙΟΣ

«Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, ειναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.» Νίκος Καζαντζάκης - Ασκητική

Δευτέρα πρωί στην Κίσσαμο, καταμεσής της περιόδου των κουκουλοφόρων ορδών. Σταματημένος σε ένα πρατήριο για καύσιμα, με ξάφνιασε η πρωτόγνωρη μουσική ηχούσα εξ ενός ολοκαίνουργιου Mercedes που μόλις έφευγε. Έκδηλη η απορία στα μάτια μου, ο πρατηριούχος προθυμοποιήθηκε να μου την λύσει: «Τόνε βλέπεις τον Αλβανό; Προ δέκα χρόνια ήρθε ‘δω χωρίς βρακί και τώρα το παίζει μάγκας...» 

Στην συνέχεια έμαθα ότι ο αλλοδαπός είχε συγκροτήσει ομάδα ομοεθνών του και δρούσε ως εργολάβος «συμμισιακού» λιομαζώματος. Μωρέ μπράβο του, σκέφτηκα... ο άνθρωπος δεν το «έπαιζε» αλλά ήτανε «μάγκας». Και σίγουρα περισσότερο από μερικούς δικούς μας που σπαταλούσαν τόση ενέργεια ραβδίζοντας τζαμαρίες αντί για ελιές.

Και λέγω τώρα εγώ… μήπως κάτι δεν πάει καλά με εμάς τους Ελληνάρες, των οποίων τα καλοταϊσμένα μας νιάτα ξεχύνονται στους δρόμους για να εκτονώσουν την αμφιβολία για το μέλλον τους στην αγορά εργασίας όταν πολλοί ξένοι στον τόπο μας προκόβουν με τον ιδρώτα τους; Βλέποντας πως αχρηστεύσαμε την γενιά των σημερινών εικοσάρηδων, την γενιά της μασημένης τροφής, μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε αυτά που τους κληροδοτήσαμε; 

Το ένα είναι σίγουρο, εάν ο Μπιθηκώτσης ζούσε σήμερα ίσως να τραγουδούσε «Μη χαζοκοιτάς τις μάντρες, η δουλειά κάνει τους άνδρες... μη λιθοβολάς τα τζάμια, όσοι είναι παλληκάρια... το γιαπί, το πιλοφόρι, το μιστρί... Ρημαδιό ζωή και σπίτι απ' τα χούγια σου αλήτη, που μετράς το αντριλίκι με φωτιές...» 

Ναι, το χαλί για τους κουκουλοφόρους το στρώσαμε εμείς οι σαραντο-πενηνταρο-εξηντάρηδες που αφεθήκαμε στην μεταπολιτευτική «υπερδιόρθωση» των πραγμάτων. Όπως λέει και ο Δημήτρης Νατσιός, αρθρογράφος στο ηλεκτρονικό περιοδικό «Αντίβαρο»: Για να τινάξουμε την «επταετή» σκόνη (της Χούντας), πετάξαμε και τα ενδύματα, χωρίς να καταλάβουμε ότι γυμνωθήκαμε από αξίες. Κάθε αναφορά σε αυτές παρέπεμπε στη Δικτατορία. Καταστρέψαμε τις ρίζες μας και άνοιξε η Άβυσσος κάτω από τα πόδια μας. Νομίσαμε ότι εάν παραμέναμε Έλληνες, όπως οι πατεράδες μας, θα μέναμε πίσω, θα ήμασταν συντηρητικοί. Μας έφαγε η πρόοδος η πολλή, η αχώνευτη. «Κόψαμε δρόμο» και χάσαμε τον προσανατολισμό μας. Υψώσαμε σε εθνικό ιδεώδες τον «πολιτισμό» της Δύσης – διαφορετικό από πολλές απόψεις από τον δικό μας – μόνο και μόνο επειδή ήταν υλικά υπέρτερος. Με άλλα λόγια, από Έλληνες, γίναμε Γραικύλοι μασκαράδες. 

Ζαβλακωμένοι από την εφήμερη υλική ευμάρεια, θρεμμένη από μια αμφίβολη τουριστική ανάπτυξη και Ευρωπαϊκά «πακέτα», στραφήκαμε στην απόκτηση περιουσίας και στην καλοπέραση... Μετατραπήκαμε σε φαντασιόπληκτα «ψώνια» των περιοδικών του «λάιφ στάιλ» και υποβαθμίσαμε τον πολιτισμό γύρω από το «έχειν», το «αυτοκίνητο» και την «καφετέρια». Με κάθε ευκαιρία ψωνίζαμε και κάναμε διακοπές στο εξωτερικό επιδεικτικά προς αλλήλους με το ελαφρυντικό ότι θα γνωρίζαμε και άλλους πολιτισμούς. Τι κι αν είχαμε ξεχάσει τον δικό μας - αυτόν που θα μας τον θύμιζαν τα ξένα μουσεία...; 

Σήμερα, για τα παιδιά της αναρωτιέται η τώρα πια μεσόκοπη αφασία: «Γιατί ξεσηκώνονται; Τι τους φταίνε τα μαγαζιά, τα αυτοκίνητα; Γιατί τα σπάνε και τα καίνε;» Μα είναι αυτονόητο. Αυτά συμβολίζουν τις μόνες αξίες με τις οποίες εμείς τα μεγαλώσαμε, και με το απένταρό τους μέλλον που σήμερα διαγράφεται γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν θα τις απολαύσουν ποτέ. Πέρα από μία πενιχρή δημοσιο-υπαλληλίστικη θέση του «βολέματος», ή το αβέβαιο μαγαζί του μπαμπά, τα περιθώρια στενεύουν για να ζήσουν την ζωή των καταναλωτικών τους προτύπων. Είναι τραγικό να ξέρεις ότι ουδέποτε θα μπορέσεις να ξεπεράσεις την παμφάγο γενιά που σε ανέθρεψε - στον «υλικό» τομέα, τουλάχιστον, επειδή στον πνευματικό δεν χρειάζεται και πολύ προσπάθεια...

Πως φτάσαμε έως εδώ; Με το σύμπλεγμα των πάλαι ποτέ «καταπιεσμένων», η γενιά του Πολυτεχνείου δεν ήθελε να καταπιέσει τα παιδιά της με την απαγόρευση, την πειθαρχία, τον σεβασμό. Θεωρήσαμε «φασιστική» την εμφύσηση αγάπης για το ένδοξο παρελθόν μας, για τον τόπο μας. Κι ενώ εμείς καταπιανόμασταν με τα «υπαρξιακά» μας, τα «φενγκ σούι», τα «ροκ» και τα «ποπ», αναθέσαμε την φύλαξή τους στην... νταντά της τηλεθέασης και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. 

Κατόπιν, τα στείλαμε και στο εξωτερικό για να «ολοκληρώσουν» τις σπουδές τους... ή αλλιώς, τον αφελληνισμό τους. Τι κι αν τα βλέπαμε κάπως αλλοιωμένα - με σκουλαρίκια, κινέζικα τατουάζ, αλλόκοτη ένδυση - κάθε φορά που επέστρεφαν για διακοπές; Παιδιά ήταν. Θα τους περνούσε. Όμως όχι μόνο δεν τους «πέρασε», αλλά έγιναν και πρότυπα προς μίμηση για την εν Ελλάδι φοιτητική ζωή – ξεφάντωμα, σφηνάκια, πασαρέλα... (Πρόσφατα μάλιστα γνωστή τράπεζα διαφήμιζε «μοναδικό» φοιτητικό δάνειο με «σταφιδιασμένο» φοιτητή να περιλούεται στην μπανιέρα με μπύρες...) Ο αχαλίνωτος εκφυλισμός σε όλο του το μεγαλείο. 

Κι αν εμείς δημιουργήσαμε «αναρχικούς» άνευ Ελληνικών αρχών στα σπίτια μας, οι πορφυρογέννητοι, ξενοσπουδαγμένοι 20άρηδες της δεκαετίας του 80 εξασφάλισαν την διαιώνησή τους. Γόνοι βολεμένων πολιτικάντηδων και νεόπλουτων επαρχιωτών, αυτοί θα επέστρεφαν από τις σπουδές τους χρισμένοι «κοσμοπολίτες», πολέμιοι της συνέχισης του ελληνισμού, ή αλλιώς, νεκροθάφτες της πατρίδος. Η διεθνιστική παιδεία της Εσπερίας τους είχε νουθετήσει ότι η έννοια του «έθνους» ήταν παρωχημένη - επίπλαστη σύλληψη των Ευρωπαίων ρομαντικών των περασμένων αιώνων. Ανίκανοι (οι περισσότεροι) να κάνουν αναγωγή στην μεγαλύτερη εθνική εορτή που γιόρταζε ο Ελληνισμός προ δυόμισι χιλιάδες χρόνια – τους Ολυμπιακούς Αγώνες - όχι μόνο θα το «έχαβαν», αλλά και ενθέρμως θα το προήγαγαν από τις θέσεις εξουσίας που σήμερα έχουν καταλάβει στην παιδεία και στο ευρύτερο πολιτικό γίγνεσθαι της χώρας. Μην απορούμε, λοιπόν, για την μεθοδική υπεραπλούστευση της Ελληνικής γλώσσας και την «μνημοκτόνο» διδασκαλία της ιστορίας μας ... 

Ακόμη αναρωτιόμαστε για τα μολότοφ και τις πέτρες; Η αναδυόμενη γενιά, αυτή από την οποία (με την ξενόφερτή μας στάση ζωής) έχουμε στερήσει κάθε όραμα, κάθε αξία, από δω και πέρα θα ξεσηκώνεται με κάθε αφορμή για να εκδικείται χαιρέκακα τους δήμιούς της. Επικίνδυνο είναι το ότι, ελλείψει δικών τους οραμάτων, υιοθετούν αυτό των λαθρομεταναστών που όλο και πιο συχνά ξεσηκώνονται μαζί τους. Αυτό που τους ενώνει είναι το αδυσώπητο μίσος για τους προύχοντες.

Υπάρχει ελπίδα; Θέλω να πιστεύω πως ναι. Αλλά τί ειρωνεία! Τον δρόμο μας τον δείχνει ο προαναφερόμενος Αλβανός. Ναι, αυτός ο ξένος, επαφυώμενος στην Ελληνική γη, αντλεί όλες της θρεπτικές της ουσίες και προκόβει προσφέροντάς της ως σπονδή τον ιδρώτα του. Δυναμώνει σαν τον μυθικό Ανταίο – υιό της Γαίας, αήττητος όσο ήταν ριζωμένος σε αυτήν. (Βεβαίως, η απόκτηση του Μερσεντές είναι παράδειγμα προς αποφυγήν, καθώς πρέπει να μετριάζουμε τις καταναλωτικές μας ορέξεις...) 

Όσο κι εμείς ήμασταν ριζωμένοι στην γη μας, πριν την μεταπολιτευτική λαίλαπα, παρά τις τόσες χούντες, τους τόσους πολέμους και τους τόσους κατακτητές, πάντοτε ορθοποδούσαμε δυνατότεροι. Σήμερα, που προδώσαμε την δική μας γη και ταυτότητα, περιφρονώντας ό,τι μας είχε προσφέρει - από τους καρπούς της έως και τον πολιτισμό που μας ενέπνεε – οδεύουμε προς την μοίρα του Ανταίου, που όταν έχασε την επαφή του με την μητέρα γη τον σύνθλιψε ο Ηρακλής! 

Κλείνοντας, ας θυμηθούμε το συντομότερο ανέκδοτο όλων των εποχών – το «Αλβανός Τουρίστας». Εάν ακολουθήσουμε την σημερινή μας πορεία ως έθνος, δεν απέχουμε πολύ από το γέλιο που θα εμπνέει η αντιστροφή του στο «Έλληνας τουρίστας...». Το τελευταίο είναι πολύ εφικτό όσο τα παραπλανημένα, μαμόθρεφτά μας νιάτα πατάνε μόνο τσιμέντο και βρίσκουν «άσυλο» στα εκπαιδευτικά ιδρύματα όπου καταστρέφονται οι ψυχές τους.

Ας ελπίσουμε ότι οι νέοι μας θα αποκτήσουν ένα δικό τους Ελληνικό όραμα που θα τους καταστήσει άξιους να μας εκφωνήσουν αυτό που ανακοίνωναν στις απερχόμενες γενιές τα Σπαρτιατόπουλα: «Άμμες δέ γ’ εσόμεθα πολλώ κάρρονες» - «Εμείς θα γίνουμε πολύ καλύτεροί σας»

                                        Ο ΑΛΒΑΝΟΣ, ΟΙ ΑΝΑΡΧΙΚΟΙ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΑΙΟΣ (VIDEO)
               * ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ                                 Design & Hosting by : https://foxhost.gr/ 

1 σχόλιο: