Παρασκευή, 3 Αυγούστου 2018

Το Mall χτίστηκε αυθαίρετα κι ως εκ τούτου παράνομα. Νομιμοποιήθηκε με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση..Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας είναι νόμιμο.

Μάριος Μαρινάκος (ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ)

Το λέω πριν συμβεί κι εύχομαι να μην συμβεί ποτέ.

Όλοι όσοι τώρα χαϊδεύουν αυτιά, για να γίνουν αρεστοί, απαιτώντας δήθεν να αποδοθούν ευθύνες (στα πρόσωπα που οι ίδιοι στοχεύουν, βέβαια, ώστε να ικανοποιήσουν την προσωπική τους ιδιοτέλεια), είναι οι κύριοι υπαίτιοι...της επόμενης καταστροφής.

Η κατάσταση απαιτεί ψύχραιμη εκτίμηση. Απαιτεί να καταλάβουμε όλοι τα λάθη μας. Απαιτεί να πάρουμε τη γενναία απόφαση να διορθώσουμε τα λάθη μας κι εμάς τους ίδιους, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά τέτοια καταστροφή.

Παρά ταύτα έχουμε τους επαγγελματίες καταγγελματίες του τόπου, που κατανέμουν τις "ευθύνες" όπως οι ίδιοι επιθυμούν και όπως εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους, χαϊδεύουν αυτιά και αποκοιμίζουν συνειδήσεις, λέγοντας στην ουσία το εξής εγκληματικό: "Μην ανησυχείτε. Εσείς δεν κάνατε κανένα λάθος. Είστε ελεύθεροι να ξανακάνετε τα ίδια. Οι υπαίτιοι είναι άλλοι"

Ίσως αυτοί οι καιροσκόποι λαϊκιστές είναι η χειρότερη αγέλη που ζει ανάμεσά μας...
_____________________________________________________________________

Ανακοινώθηκε ότι λαμβάνονται μέτρα για την άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων.

Θυμάμαι ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ' αριθ 376/2014 απόφαση ακύρωσε την οικοδομική άδεια του Mall, καθώς δεν είχε προηγηθεί έγκριση περιβαλλοντικών όρων, απαραίτητη, κατά το Σύνταγμα, προϋπόθεση για να είναι νόμιμη η κατασκευή του.

Το δικαστήριο είχε δεχτεί ότι αν και οι πολεοδομικές ρυθμίσεις δεν επιβλήθηκαν με τη διαδικασία έκδοσης προεδρικού διατάγματος, όπως κατά κανόνα γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις, έπρεπε πριν από τη θέσπισή τους, με το νόμο 3207/2003, να τηρηθούν οι υποχρεώσεις που απορρέουν από την κοινοτική οδηγία (85/337 ΕΟΚ).

Tην ίδια μέρα που εκδόθηκε η απόφαση του ΣτΕ με την οποία ακυρώθηκε η άδεια του Mall, την ίδια μέρα (στις 17-01-2014) η εταιρεία Lamda Development (εταιρεία συμφερόντων Λάτση) υπέβαλε αίτηση υπαγωγής του Mall στη διαδικασία «στρατηγικών επενδύσεων».

Τον Ιούνιο του 2014, η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων ενέκρινε πράγματι την υπαγωγή του Mall στη διαδικασία «στρατηγικών επενδύσεων», δίνοντας το πράσινο φως για την μεγαλύτερη νομιμοποίηση αυθαιρέτου στην σύγχρονη ελληνική ιστορία.

Άραγε, είναι τέτοια και τόση η πολιτική αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ώστε να ανακαλέσει την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων και να κατεδαφίσει το μεγαλύτερο αυθαίρετο της Ευρώπης;

Ή θα γκρεμιστούν κανα δυο καλύβες για τις κάμερες και ύστερα το θέμα θα παραπεμφθεί ως συνήθως στο απώτατο και απροσδιόριστο μέλλον;

Πόσο ίσοι είμαστε ενώπιον του Νόμου και των εφαρμοστών του;

Μικρά και πιπεράτα:
1) Ο Ευάγγελος Βενιζέλος προώθησε τον νόµο 3207/2003 περί «Ολυµπιακής Προετοιµασίας» με τον οποίο νομιμοποιήθηκε το αυθαίρετο. Ο νόμος μείωσε τον συντελεστή δόμησης από 2,0 σε 1,9 αλλά επέτρεψε το χτίσιµο 121.000 τ.µ. στο Mall. Ο νόµος είχε το χαρακτήρα οικοδοµικής άδειας και έτσι δεν χρειάζονταν υπουργικές αποφάσεις για την εφαρµογή του, γεγονός που πρακτικά σήμαινε ότι οι πολίτες δεν είχαν πού να προσφύγουν, αφού προσφυγή κατά νόµου δεν µπορεί να γίνει.

2) Τελικά το Mall καταλαµβάνει 58.500 τ.µ. ως χώρους εμπορικού κέντρου και και 90.000 τ.µ. υπόγεια. Δηλαδή χτίστηκαν 148.500 τμ παράνομα.

3) Ο αρχικός σχεδιασμός ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ενιαίο πάρκο 80 στρεµµάτων διαµορφώνοντας «πνεύµονα πρασίνου». Στη θέση του πάρκου υπάρχει ένα πάρκινγκ για λεωφορεία.

4) Ο τότε υπουργός Πολιτισμού Ευ. Βενιζέλος, χορήγησε την ειδική οικοδομική άδεια για την ανέγερση του Mall, μαζί με κτήριο γραφείων 17.000 τετραγωνικών, εντάσσοντάς τα στο κάδρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων(!) Πάντως, την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων το εμπορικό κέντρο ήταν ακόμα...εργοτάξιο καλυμμένο με πανιά.

5) Η παραπάνω νομιμοποίηση του Mall έγινε χωρίς το Ελληνικό Δημόσιο να εισπράξει ούτε 1 ευρώ, ως πρόστιμο για την ανέγερση, πολλώ δε μάλλον για τη διατήρηση του αυθαιρέτου.
_____________________________________________________

Παράδειγμα 1ο: Το Mall χτίστηκε αυθαίρετα κι ως εκ τούτου παράνομα. Νομιμοποιήθηκε με μεταγενέστερη Υπουργική Απόφαση, που αναπτύσσει ισχύ ουσιαστικού νόμου. Σε αυτή την περίπτωση ο νόμος (δηλαδή η Υπουργική Απόφαση της νομιμοποίησης) φαίνεται να είναι ανήθικος.

Παράδειγμα 2ο: Το σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη στο Βραχάτι Κορινθίας είναι νόμιμο. [Παρέκβαση: Η ιστορία ξεκινά κάπου στο 1936, όταν το Ελληνικό Δημόσιο αποπειράθηκε να προβεί σε καθορισμό ζωνών κυριότητάς του (αιγιαλός, παραλία, παλαιός αιγιαλός). Η ίδια διαδικασία επαναλήφθηκε το 1990 αλλά και τις δυο φορές ήταν τουλάχιστον προβληματική, ελλιπής και ύποπτα μεροληπτική σε βάρος κάποιων πολιτών (έχω ιδία γνώση της περιοχής, όχι μόνο γιατί εκεί γεννήθηκα και μεγάλωσα αλλά γιατί πρόσφατα είχα αντιδικία με το Ελληνικό Δημόσιο στο Εφετείο Ναυπλίου για το θέμα αυτό, στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο έχασε)]. Ο μουσικοσυνθέτης έκανε κάτι θεωρητικά ηθικό και νόμιμο: Έχτισε νόμιμα στην ιδιοκτησία του. Αλλά το ηθικό φαίνεται παράνομο κατά το φυσικό δίκαιο, αφού παρεμποδίζεται και η διέλευση των οχημάτων και η ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα (αυτό που δεν λένε οι διάφορες ειδησεογραφικές σελίδες είναι ότι λίγο παραπέρα από το σπίτι υπάρχει ελεύθερη κοινόχρηστη δίοδος πλάτους περίπου 80 εκατοστών προς τη θάλασσα).

Διερωτώμαι:
Μπορεί ο νόμος να είναι ανήθικος; 
Μπορεί το ηθικό να φαίνεται παράνομο;

Κι αν φτάσαμε στο σημείο να νομοθετούμε ανήθικα ή να έχουμε ηθική που παραβιάζει τον οφθαλμοφανή φυσικό νόμο, τότε ποιο ακριβώς είναι το σωστό και ποιο το λάθος;
Που βρίσκονται τα όρια μεταξύ τους;
Και εν τέλει ποια ακριβώς είναι η κατάσταση της πολιτείας μας και της κοινωνίας μας σήμερα;

Για να καταλάβει ο αναγνώστης πώς ακριβώς είναι η περιοχή στο σπίτι του Μίκη στο Βραχάτι.
                            *ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ !!
                                                           Design & Hosting by : https://foxhost.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου