Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2018

ΒΟΡΕΙA ΗΠΕΙΡΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ... Το δε ονομαστό μαντείο της περιοχής είναι θαμμένο κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Απολλωνίας!

Irene Petrakaki
11 Νοεμβρίου 2018

ΒΟΡΕΙA ΗΠΕΙΡΟΣ, ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ... Ο αρχαιολογικός χώρος εκετείνεται σε πεδιάδα εξαίρετου φυσικού κάλλους, έχει κηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και μαρτυρεί την αδιαμφισβήτητη ελληνική ταυτότητα της Βορείου Ηπείρου.

Η Απολλωνία η προς Επίδαμνον (ή Απολλωνιάτις η Ηπειρωτική) απλωνόταν ως τον Γενούσο ποταμό (νυν Shkumbin) που τη χώριζε από την Ιλλυρία. Ο ίδιος ποταμός ήταν ανέκαθεν το φυσικό σύνορο μεταξύ των Eλληνικών και των ιλλυρικών φύλων.

O Απολλόδωρος ο Αθηναίος αποδίδει την ίδρυση της Απολλωνίας στους μυθικούς Αργοναύτες: «περί τοιούτου κόλπου Απολλωνίας ώκησαν την εν Ηπείρω» («Επιτομή», Στ’,156). Ο Στέφανος Βυζάντιος διασώζει την αρχική ονομασία «Γυλάκεια», την προερχόμενη από τον αρχηγό των Κορινθίων αποίκων, τον Γύλακα: «ύστερον διακοσίων Κορινθίων αποικία εις αυτήν εστάλη Γύλαξ ος Γυλάκειαν ωνόμασεν». Eπιγραφή που βρέθηκε πάνω σε ανάγλυφη πλάκα, επιβεβαιώνει την ονομασία.

Ο Θουκυδίδης συμφωνεί με τον Στράβωνα και τον Παυσανία και γράφει πως η πόλη ιδρύθηκε στις αρχές του 6ου π.Χ. αιώνα από Κορινθίους αποίκους και Κερκυραίους (Α, 26). Όταν άρχισε να αναπτύσσεται, άλλαξε το όνομά της σε «Απολλωνία», καθώς ήταν αφιερωμένη στον ελληνικό θεό του Φωτός και της Αρμονίας. Η δε εύφορη πεδιάδα στην οποία βρίσκεται, ονομάστηκε «Μουσαικία» (νυν Μουζακιά), πιθανώς από τη ρίζα μουσ- (Μούσα, Απόλλων Μουσηγέτης). Άλλη άποψη την ετυμολογεί από την ιρανική (κατ' άλλους βλάχικη) λέξη mučak (στρατιωτικό άρβυλο).

Η Απολλωνία, λοιπόν, η «ευνομωτάτη» κατά τον Στράβωνα, με πολίτευμα για το οποίο επαινείται από τον Αριστοτέλη, σύντομα καταξιώθηκε ως σπουδαία οικονομική και ναυτική δύναμη της Αδριατικής. Χαρακτηριστικό της ακμής της κατά την κλασσική εποχή, ήταν τα μεγάλα και πλούσια αναθήματά της στην Ολυμπία. Στους ελληνιστικούς χρόνους συντάχθηκε με τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο, ενώ το 148 π.Χ. υποτάχτηκε στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία και ακολούθησε τη μοίρα όλων των ελληνικών πόλεων ως επαρχία της ρωμαϊκής Μακεδονίας. Καθώς βεβαίως ήταν σπουδαίο κέντρο ελληνικού πολιτισμού, κατέφθαναν εκεί πολλοί Ρωμαίοι ευγενείς για να πάρουν ανώτερη μόρφωση. Ο Κικέρων μάλιστα, όταν την επισκέφθηκε, την επαίνεσε ως πόλη μεγάλη και σπουδαία: «Magna urbs et gravis».

Η Απολλωνία διατήρησε τη φήμη της και κατά τους βυζαντινούς χρόνους και αναφέρεται από τον Κων/νο Πορφυρογέννητο ως ανήκουσα στο Θέμα Δυρραχίου. Η ωραιότατη και πολύ σημαντική αυτή Eλληνική πολιτεία έζησε για πάνω από είκοσι αιώνες, πριν τελικά πληγεί από την οθωμανική επέλαση τον 15ο αιώνα και λεηλατηθεί από εξισλαμισθέντες ορεσείβιους Βαλκάνιους, που αργότερα θα συσπειρωθούν γύρω από μια νεογέννητη αλβανική συνείδηση.

Οι ανασκαφές στην περίμετρο της πόλης, αλλά και και στην ευρύτερη περιοχή από τον Αώο ποταμό ως τον Άψο, έφεραν στο φως Eλληνικά και ρωμαϊκά ερείπια τειχών, στοών, ναΐσκων, θεάτρου, ωδείου, του κτηρίου των αγωνοθετών, θερμών, βιβλιοθήκης, τάφων, των ναών του Απόλλωνος και της Αρτέμιδος, αττικά και κορινθιακά αγγεία, ταφικά ανάγλυφα, τα αγάλματα του Δωδωναίου Διός, της Αθηνάς Παρθένου, της Αρτέμιδος, της Δήμητρας, του Ερμή και του Ρωμαίου αθλητή, καθώς και τα θεμέλια του Νυμφαίου. Το δε ονομαστό μαντείο της περιοχής είναι θαμμένο κάτω από το μοναστήρι της Παναγιάς της Απολλωνίας!

Τα κινητά ευρήματα έχουν μεταφερθεί και εκτίθενται σήμερα στο Εθνικό Μουσείο των Τιράνων, χωρίς φυσικά να έχουν καμία σχέση με την εθνική Ιστορία των Αλβανών που ξεκινάει τον 15ο μ.Χ. αιώνα. Αναγνωρίσιμα απομεινάρια ενός μεγάλου πολιτισμού, τα εκθέματα αυτά πιστοποιούν την πολιτισμική κυριαρχία του αρχαίου και μεσαιωνικού Ελληνισμού στη Βόρειο Ήπειρο.

Στις φωτογραφίες βλέπετε τα ερείπια του Κτηρίου των Αγωνοθετών, τα υπολείμματα του θεάτρου και το άγαλμα της Απολλωνίας Αρτέμιδος. Περισσότερες εδώ: https://www.gettyimages.com/photos/apollonia-albania?mediatype=photography&phrase=apollonia%20albania&sort=mostpopular

 *ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ, ΔΕΝ ΚΟΣΤΙΖΕΙ !!
                                            Design & Hosting by : https://foxhost.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου